Provtagning för ISSS-08 avslutad!

Vilkitskyisundet. Mellan Euroasiens nordligaste punkt (Kap Tjeljusjkin) och ögruppen Severnaya Zemlya. Gränsen mellan Laptev och Karahaven.

Vi är äntligen på hemväg. Efter drygt fem veckors intensiv provtagning av sibiriska haven avslutade vi i går kväll de sista provtagningarna. Den sista veckan har karaktäriserats av ett intensivt jagande efter metanläckagen från havsbotten både i Östsibiriska Havet och Laptevhavet; under ledning av vår ryske delegationschef Igor Semiletov, som ju har metanet som centralt projekt. Efter framgångsrik provtagning i nordliga och centrala Östsibiriska havet så sökte vi oss den nordliga vägen mot Laptevhavet, norr om Nysibiriska öarna. (Läs gärna Joriens bildliga beskrivningar av den historiska ön Jeannette – efter det förlista 1800-talsfartyget – och den mäktiga nordligaste ön Bennet Island med sitt “mysterium” i hennes tidigare blogginlägg.)

I trakten av den höga och enormt karga Bennet Island och i starkt kuling vind 147 grader västlig då vi började kunna känna närheten av Laptevhavet i hemriktningen så bestämde Semiletov att vi skulle vända om och gå tillbaka till 158 östlig för att leta mer metan i Indigirkaflodens paleokanjon i Östsibiriska Havet.

Nog upplevdes det lite tungt att gå åt “fel” håll för hemlängtande kamrater men beslutet var obestridligt rent vetenskapligt och tidsbudgeten medgav det hela. Efter ett par dygns dag-och-natt arbete vände vi åter västerut och korsade ögruppen Nysibiriska öarna genom Sannikovsundet och kom så äntligen tillbaka till Laptevhavet.

Ytterligare mer metanutgasning upptäcktes väster om ögruppen i en djupkanjon bildad av Yanafloden under senaste kallperioden. En tidig morgon med lugnt väder såg vi en underlig ö. En helsvart rektangulär silhuett mot horisonten. Semiletov informerade om att denna ö hade studerats av geologer och visat sig vara från den första tidsåldern; Archean. Uråldrigare blir det inte. I den tidiga morgonens stillhet kändes den ödsliga evighetens djup nära.
Semiletov piskade på i sin jakt efter metanet. Irritationen växte i takt med den tilltagande utmattningen en bit in i femte veckan. I går morse skulle så provtagningen äntligen avslutas. När vi vaknat upp och klev upp på bryggan mötte vi Igor med tydliga spår av nattens arbete men något nytt lyste i hans ögon. Han visade oss att en timme tidigare hade några märkliga reflektioner snappats upp på ekolodet och av ett seismiskt instrument. Nu var det som ett helt moln av reflektioner i hela vattenkolonnen på ekolodets skärm. Detta var inte ett sillstim. Samtidigt visade seismiken att i havsbotten var det en massa uppåtsträvande deformationer. En riktig metan hotspot. Reflektionerna i havsvattnet var från hela metanbubblor som steg mot ytan.

Även om vi tidigare hittat starkt förhöjda halter av metan upplöst i havsvattnet så var detta något helt annat. Här var alltså metanutflödet så starkt att metanet inte ens hann lösas upp i vattnet utan steg från havsbotten som metanbubblor upp till ytan. Naturligtvis användes ekolod och seismikdatan till att optimera platserna dit vi for för att ta detaljerade sediment och vattenprover.

Många villiga händer assisterade metanprovtagningarna denna sista dag. Proverna analyserades direkt ombord och mycket höga metanhalter (> 100 ggr bakgrund) uppmättes. Dessa “metanskorstenar” (vi fann flera under dagen) transporterar alltså denna starka växthusgas direkt upp i luften. Spännande men lite otäckt. Vi ser fram emot att arbeta på den stora utvärderingen av det totala materialet i vinter för att uppskatta hur stort det totala flödet av metan från de Östsibiriska kusthaven verkligen är. Detta är det för tidigt att uttala sig om ännu.

Upptäckten och utforskningen av dessa “metanskorstenar” blev till en magnifik avslutning på fem veckors intensiv provtagning av ISSS-08. En passande prick över i:et. Vi hade återigen idel glada leenden bland hårt arbetande ryska och svenska kamrater i gott samarbete.

När mörkret väl lagt sig så samlades vi alla trettio på akterdäck för en oceanografisk ritual. Den 16 mm tjocka ledande metallkabeln till CTD/Niskin-provtagningen skulle kapas. Över 130 gånger har denna tunga pjäs lyfts över relingen, ibland i rejäl oceandyning, med hjälp av den nya winschen och A-ramen under ledning av Göran Björk med Caroline Edsgren och Per Andersson m.fl. som handräckare.

I det lätta snöfallet och under strålkastarebelysningen bjöds det lite öl och rökt korv till kvällsminglet. Det kändes nästan som julmarknad i adventstid en tidig afton på Stortorget. Så klev Göran fram i sin (passande) röda (tomte)overall och med assistens från Sasha startades vinkelslipen och metallflisorna flög i en eldfängd kaskad i ett starkt ljus mot natthimlen. Tomtebloss! Så var vajern kapad och vidare provtagning omöjlig. Ett stort jubel steg mot laptevhavets natthimmel från gruppen på Smirnitskyis akterdäck. Detta jubel bar både en känsla av lättnad att det hela var över och vila inom räckhåll, en tacksamhet att allt har gått bra och alla är oskadda, samt naturligtvis också en stolthet och glädje över att vi tillsammans rott denna logistiska mardröm ända till denna punkt och lyckats bärga en enorm mängd unik data och prover för framtida studier.
Under ISSS-08 har vi kört 130 CTD (Conductivity-Temperature-Depth) kast med lika många höguplösande profiler av temperatur, salinitet och turbiditet. Under dessa CTD kast har tolv vattenhämtare (Niskinflaskor) stängts på olika djup och ofta har det tagits upp emot 50 olika prover per CTD kast för vidare analys av oorganiskt kol, pH, alkaliniet, näringsämnen, metan, freoner, helium, partikulärt och löst organiskt kol, optiska egenskaper av organiska kolet, pigment/klorofyll, partikelmängd, neodymisotoper m.m. Sammanlagt säkert 4000 analyser som antingen har körts ombord eller ska köras med avancerade analysinstrument när vi kommit hem.
Vi har utfört flera hundra sedimentprovtagningar med Geminiprovtagaren (hela rör som skjuts ned i havbotten); i detta programmet tog våra 2000 förtryckta etiketter slut redan för två veckor sedan. Vi har också filtrerat över 500 stora filter fulla med partikulärt material för att studera transport och nedbrytning av organiskt kol i havsvattnet.

Luften har provtagits kontinuerligt för metan och luftpartiklar. Flera andra slags provtagningar har också utförts. Vi för hem en enorm mäng data och prover från världens största men minst utforskade randhav; den sibiriska kontinentalsockeln. Vi känner ett stort ansvar att bidra med publikationer över de kommande åren av noggranna undersökningar kring koldynamiken, vattentransporten och kopplingar med klimatet.

Vi hörde att Rysslands president Medvedev i förrgår satte ned foten i ett starkt och utmanande utspel angående Rysslands omstridda del och roll i Arktis. Det lär inte bli lättare att få tillstånd att undersöka rysk-sibiriska Arktis under den kommande tiden. Detta ger än större vikt åt vår expedition. Ett inspirerande ansvar och en god utmaning.
I morse hade nattens brottningar mot drivisen övergått i en behaglig 12 knops gång i ett stilla hav. Det har blivit kallare; det är nu flera minusgrader och nysnön pudrar däcket. Vintern står för dörren i Arktis och nyis kommer snart att bildas. Det är hög tid att bege sig härifrån. Ikväll kommer vi nå Vilkitskyisundet beläget mellan euroasiens nordligaste punkt (Kap Tjeljusjkin) och ögruppen Severnaya Zemlya och tillika gränsen mellan Laptev och Karahaven. Vi hoppas kunna slinka igenom och därefter bör det vara isfritt hela vägen hem. På grund av annalkande lågtryck väljer vi den längre men säkrare vägen söder om Novaya Zemlya. Vi ser fram emot att åter gå i land i civilisationen i Kirkenes om en vecka. Därefter ser vi alla mycket fram emot att komma hem till er våra närmaste, våra vänner och kollegor. Nu närmar det sig.
Vi har alla tre uppskattat möjligheten att kommunicera via denna skeppsdagbok. Tack alla ni som läst och intresserat er för vår forskning och personliga äventyr. Nu stänger vi boken och ser fram emot att snart träffas personligen.

Vanja Alling, Örjan Gustafsson och Jorien Vonk
ITM, Stockholms Universitet
Forskningsexpeditionen International Siberian Shelf Study 2008 (ISSS-08)
Ombord Yacob Smirnitskyi i västra Laptevhavet.

Advertisements

4 Responses to Provtagning för ISSS-08 avslutad!

 1. Mike Brisco says:

  News of the methane releases was picked up by one of the British newspaeprs, the Independent, and I read it here in Australia on the http://WWW.. This methane release, does not sound good.

 2. Many thanks for your fascinating blog. I’m also in Australia and have followed your journey with interest and not a small amount of trepidation.
  cheers

 3. Mike Brisco says:

  News of the methane releases was picked up by one of the British newspapers, the “Independent”. in two articles. That is where I read about it here in Australia.

  The methane releases do not sound good.

  Thank you for putting the information on the web, where we can read it.

  Until recently the Australian government maintained, global warming was not a problem and so they were not going to do much about it. i don’t think that policy was helpful for people here.

  So it is useful for us to be able to read on the web, about the changes that are taking place.

  I and my friends have followed the changes in the arctic e.g ice coverage, summer glacial melt, and temperature. I’m also making sure to tell chlidren about these changes. So they understand that things are changing now.

  Mike.

  Independent articles:
  http://www.independent.co.uk/news/science/exclusive-the-methane-time-bomb-938932.html
  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/steve-connor-the-ultimate-gas-leak-that-scientists-have-long-dreaded-938935.html

 4. Homer Dodge says:

  Would it possible to station a ship with a huge collection duct above these methane chimneys and collect the methane for transfer to LPN transport ships? Then the gas could be harvested, sold and consumed usefully.

  Another thought, could igniter buoys be placed over the high froth areas to ignite such strong concentrations and just burn it off ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: