29 augusti: Framme vid Östsibiriska Havet

Jorien Vonk

Provtagning pågår. Foto: Jorien Vonk

Passage genom Dmitri Laptevsundet, innanför Nysibiriska Öarna och efter att ha i över två veckor ha arbetat oss igenom Barentshavet, Karahavet och Laptevhavet är vi nu äntligen framme vid resans huvudmål: Östsibiriska havet. Världens största grundhav (samma typ som Östersjön och Nordsjön) och förmodligen det minst undersökta. I den mörkgråglommiga natten framträder en skarp svart silhuett; den innersta av de Nysibiriska öarna. Efter ett tags spanande på dessa konturer upptäcker jag ett svagt ljus på denna extremt ödsliga plats. Första tanken är att det är en av fyrarna som sovjeterna byggt utmed denna nordliga sjöväg. Dessa fyrar drivs vardera av ett litet kärnkraftsaggregat som ska räcka till att lysa i över 1000 år. Oleg berättar senare att ljuset istället är ifrån en meteorologisk mätstation som är bemannad året runt av 2 personer. Stackars satar vad ensligt. Där kan det inte bli fråga om att trilla ner till macken för en glass…

Arbetsutrymmen
Jag tänkte kort berätta om våra olika arbetsutrymmen. Vi har funnit oss väl tillrätta och till slut fick alla plats. På akterdäck var det väldigt tajt med utrymme för installationerna av en A-ram (en hydrauliskt driven ram med ett block högst upp i mitten i vilken en 6000m ledad CTD winch med påhängda sensorer och en rosette av 12 st vattenhämtare kan föras ut över relingen). På akterdäck har också två stycken 10 fots kontainrar fastsatts. Den ena fick egentligen inte plats utan var tvungen att ställas högt upp på lastluckan med stödben svetsade ut över ena sidan. Här jobbar hydrologerna Göran och Caroline.

På akterdäck finns också Anders inrymd med sin gaskromatograf i båtsmannens miniverkstad. Han har fixat snyggt med ny bordsyta av medhavd plywood. I övrigt finns tre stycken 20-fots kontainrar inredda som minilaboratorier med diverse filtrerings- och analysutrustning. Vanja fick plats med sin kolanalysator i fryskontainern men vi är glada över att få se mycket av henne också på andra platser.

Det finns ett skeppsfast hydrolab där killarna från Luleå kör sina studier av järn och kisel och Laura ihop med vår ryska kollega Sveta kör optiska mätningar av det organiska kolet. Nina Belcheeva kör GC-analyser av metan i en omgjord städskrubb och Vladimir studerar smådjur från havsbotten i ett annat litet förråd.

Själv har jag hittat ett perfekt arbetsutrymme för att mecka ihop sedimentfällor nere i det förliga lasthålet som man kommer ner till med en stege i en brunn. Det är perfekt; bra belysning, ingen vind och gott om potatis och lök. Mitt nya kontor.

Vi har avverkat flera stora provtagningspaket i Laptevhavet samt besökt den nordliga utposten Tiksi i 12h för att tanka på färskvatten.  Vi återkommer om dessa strapatser i kommande inlägg. Allt är väl med oss ombord här vid 142 grader ostligt och 73 grader nordligt; åtta timmar före er därhemma.

Örjan Gustafsson, Forskningsledare, ISSS-08
Institutionen för Tillämpad Miljövetenskap (ITM), Stockholms universitet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: