72N/153E Östsibiriska Havet

Provtagning av havet utanför stort område med kustnära erosion samt floden Indigirkas utflöde.

Jag har hört att expeditionen och några av dess initiala upptäckter har nått ut i media. För den intresserade kan man fortfarande nå inslagen som har varit i Vetenskapsradion och i Dagens Nyheter på www.dn.se. I ett kommande inlägg ska jag försöka förklara processerna kring hur metan från under en frusen havsbotten kan släppas fri.

Måltider och festligheter ombord
Nu ska jag berätta något om ryska protokollet kring mat och dryck inklusive ett par upplevelser under senaste dygnet. Måltiderna intas i mässen. Vi är så många ombord att vi äter i två omgångar med en halvtimmas sittning. Placeringen kring de sex borden med vardera sex stolar var en av de första frågorna som togs upp när vi kommit ombord. På ryska fartyg är det mer hierarkiskt och det blir särskilt tydligt i bordsplaceringen. Min ryske kollega Oleg hade ingen förståelse för mitt försiktiga förslag att vi kanske kan rotera lite bland borden. Njet. Var och en ska veta sin plats.

Nåväl, nu har vi lite smått börjat fuska med detta, men bordsplaceringen är sådan att vid första sittningen så finns det ett bord för kaptenen och de viktigaste officerarna i besättningen (förste styrman, maskinchiefen och kanske någon till). Vid ett bord i samma ände sitter Igor Semiletov, Oleg Dudarev, och vi tre i svenska ledningen; Per Andersson, Göran Björk och jag själv, samt Don Porcelli, som kvalar in till vårt gubbord. Alla andra är sedan också inrangerade. Det fina i kråksången är iallafall att vi sitter ryssar och svenskar blandade. Över vårt bord finns ett inramat svartvitt foto på en ung officer i tsarens flotta; Jacob Smirnitskyi, som skeppet är döpt efter. Han arbetade med sjömätningar i dessa farvatten. Jacobs hela uppenbarelse är stram och blicken tom. Det hörde väl den tiden till. Han har oss under full uppsikt.

Frukost består alltid av ljust och mörkt bröd (från Archangelsk; börjar bli dags för brödbak…) med rökt korv, ost och rysk nutella som pålägg. Alltid te som är uppdelat i en liten kanna väldigt starkt och en stor kanna med hett vatten. Ibland ägg ibland youghurt ibland en vit gröt. Frukosten sitter alltid fint. Till lunch och kvällsmat bjuds först dagens soppa och sedan rysk husmanskost bestående av kött eller fisk, ofta med olika gryn, typ bovete. Det är aldrig efterrätt så medhavt svenskt smågodis och tuggummi kommer väl till pass där. På eftermiddagen serveras det te med tilltugg och ibland en frukt. Det fysiskt tunga arbetet ombord ger god aptit.

När det var dags för söndagste idag spred sig enljuvligdoft av nybakat bröd. Entusiastiskt bänkade jag mig och högg i den första av två bullar. God, med äppelfylling. Så till det stora bakverket; ett rejält bett!  Ajaj, tänderna högg rätt in i ryggraden av en fisk och 3 cm kraftiga ben stack upp i gommen. En fiskpirog med ben och skinn och allt. En överraskning.

Andra fick en rejäl överraskning på efterfesten till gårdagskvällens firande av att vi nu kommit in i Östsibiriska Havet. Först hade vi ett sent kvällskalas på rökt korv, utmärkt färskrökt fisk från Lena-floden (ombordsmugglad i Tiksi i förrgår) och västerbottenost (från Per) med öl och vodka. Därefter blev det tydligen en efterfest nere i Genna och Vovvas hytt. Det behövdes mer tilltugg så någon av ryssarna sprang upp och norpade en burk ”delikatessen” som svenskarna hade haft med sig och som förvaras i Igors privata kylskåp. När de väl fått hål i burken så ”exploderade” tydligen innehållet; surströmming. Det var surströmming över halva hytten; över laptopens tangentbord, på kläderna och i sängen. Efterfest byttes snart till nattsuddig storstädning.

Den andra skålen här ombord går alltid till de därhemma, så även i gårkväll. Kanske ni gör motsvarande vid nästa tillfälle?

/Örjan Gustafsson, forskningsledare, ISSS-08

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: