Isbjörnar!

Vanja Alling

En av de totalt 5 isbjörnar expeditionen har stött på. Foto: Vanja Alling

Torsdag och fredag passerade vi igenom stora områden av packis. Och faktiskt, på packisen har det varit isbjörnar. Själv har jag sett en hona med unge, samt en ensam nalle (se bild), men sammanlagt har expeditionsdeltagarna sett ca 5 st björnar. Då kändes det att vi faktiskt är i arktis på riktigt, så otroligt annorlunda än hemma, med bredstjärtade labbar och ismåsar i luften, packis som skrapar mot båtens sidor och minusgrader. Ljuset är också speciellt, dimma och sol samtidigt. I går kom vi in i Lenaälvens plym som vi nu provtar intensivt i.

Lena är en av de Arktiska älvarna som transporterar mest organiskt material från land till hav. Superintressant för oss alltså! Men vi lämnade packisen och isbjörnarna bakom oss och har nu grått och blåsigt väder och plusgrader. Trist men det underlättar provtagningen.

Vi använder oss av moskvatid här på båten, och nu befinner vi oss i en tidszon som egentligen ligger 6 timmar före moskva, så dygnets lite mörkare timmar (det är fortfarande ljust dygnet runt) infaller runt sex på kvällen. Att vi dessutom jobbar när vi anländer till stationer, oavsett när på dygnet det är, leder till att man känner sig lite tidsförvirrad. I natt ska jag upp halv fyra och vara vaken till sex.
Det enda som är konstant är måltiderna! Det ryska köket startar alltid både lunch och middag med soppa. Ofta borsch, men också fisk eller köttsoppa. Sen blir det rejäl husmanskost till huvudrätt. Arbetsmässigt har vi nu alla kommit igång och vi börjar få lite rutiner på hur allt ska göras. Det är stor skillnad på att jobba på en båt och hur det annars är i labbet hemma. Allt tar så otroligt mycket längre tid. Vi har väldigt trångt i labutrymmena, så allt måste stuffas undan mellan att man behöver det (och bäras ned i “the hatch”) vilket gör att inget finns tillgängligt när man sen behöver det. Sen är det ju också så att allt måste vara fastsurrat, och man kan inte lämna något framme på bänkarna, inte ens en kort stund för då börjar det fara runt. Och när man äter har vi nog alla lärt oss att bara ta en och en halv slev soppa på talriken…

I kväll är det bastu, det är det två kvällar i veckan. Vi måste snåla med färskvattnet ombord och inte duscha för ofta, så jag ser verkligen fram mot att bli riktigt ren!

Vanja Alling, doktorand, ISSS-08
(som har tre nya fågelkryss plus två hybrider)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: